Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Οι Λίστες... της Σιωπής

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 20, 2012

Share

& Comment

¨Οταν τον Σεπτέμβρη του 2011 κυρίως το φοιτητικό κίνημα πανελλαδικά όπως και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με καταλήψεις και διάφορες παρεμβάσεις αγωνίζονταν ενάντια στο νόμο 4009/2011, εμφανίσθηκαν διάφορες λίστες με ονόματα μελών ΔΕΠ υπέρ του νόμου από κάποια τμήματα του Πανεπιστημίου και τότε έγραψα σ' ένα μήνυμά μου ότι:
"Είμαι σίγουρος ότι ο ιστορικός του μέλλοντος, θα αναφέρεται με τα μελανότερα χρώματα στην συμπεριφορά - αντίδραση της διανόησης και ειδικά της πλειοψηφίας των πανεπιστημιακών δασκάλων απέναντι στον επαίσχυντο νόμο της Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια, αλλά και απέναντι στα δεινά που υποφέρει ήδη ο λαός και ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, από την πολιτική της ξενόδουλης κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με τα αφεντικά τους, τους τροικανούς.Εκείνο όμως που με θλίβει περισσότερο είναι εκείνα τα e-mail με αποφάσεις Γ.Σ.Τμημάτων που στέλνονται σε όλους, δήθεν για να πληροφορήσουν, αλλά στην ουσία για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως αυτά των ΤΕΦΑΑ των ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ κ.α. που επιπλέον μένουν και ασχολίαστα.
Ιδιαίτερα η απόφαση των ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ  αποτελεί για μένα μνημείο ξύλινου λόγου και υποκρισίας...".

Αν και αυτή μου η θέση φάνηκε προσβλητική για μερικούς -όπως φάνηκε τελευταία από ένα μήνυμα του Καθηγητή κυρίου Λυμπερόπουλου- εντούτοις επιμένω στην άποψή μου αυτή τώρα περισσότερο απ' ότι τότε και εξηγούμαι γιατί παρακάτω.
Μετά την ματαίωση των εκλογών για την εκλογή συμβουλίων στο Π.Θ., μετά από την σθεναρή παρέμβαση 100δων φοιτητών, αλλά και Διοικητικών και μελών ΔΕΠ στο Βόλο και στη Λάρισα (οι οποίοι σημειωτέον ενήργησαν με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων τους), το γαϊτανάκι ξαναπαίζεται πάλι από την αρχή με τις Λίστες... της Σιωπής (για να μην χρησιμοποιήσω κάποιο άλλο επίθετο) και μάλιστα τώρα σε πιο εξελιγμένη μορφή: τώρα μας δίνονται και ποσοστά επί των μελών των Τμημάτων. Έτσι ο Πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής Καθηγητής κύριος Ιωάννης Β. Φεζουλίδης μας δηλώνει "87 από 110 Μέλη ΔΕΠ (82 %) υπογράφουν εναντίον κάθε προσπάθειας  ματαίωσης των εκλογών". Στα τμήματα δε ΤΕΦΑΑ, Μηχανολόγων και Βιοχημείας (να υποθέσω εδώ ποσοστό 100%;), λένε εισαγωγικά (και πανομοιότυπα) στο μήνυμά τους τα εξής:
"-ΖΗΤΟΥΜΕ να έχουμε πρόσβαση στην άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος.
-Είμαστε ΕΝΑΝΤΙΟΙ σε κάθε προσπάθεια ματαίωσης των εκλογών."
Και ρωτάω πάλι, είναι αυτό ή δεν είναι η επιτομή του "ξύλινου λόγου"; (όπου "ξύλινο λόγο" έχουμε όταν μέσω μιας γενίκευσης συσκοτίζουμε την πληροφορία για να δημιουργήσουμε εντέχνως μιαν άλλη αλήθεια). Διότι είναι αυταπόδεικτο ότι στην Δημοκρατία μας οι εκλογές είναι όντως ελεύθερες αλλά έχουν πραγματική ισχύ και νόημα, όταν έχουμε να εκλέξουμε μεταξύ τουλάχιστον 2 διαφορετικών περιπτώσεων, ενώ στις προκείμενες "εκλογές" -κατά παραγγελία της φραου φον Διαμαντοπούλου- και μόνον η συμμετοχή μας, σημαίνει επιβράβευση ενός επαίσχυντου, αυταρχικού και αντιδραστικού νόμου, ο οποίος επιπλέον -και αυτό είναι το κυρίαρχο- αποτελεί αποτέλεσμα του Μνημονίου 1. Άθελά του δε, με τα ποσοστά που δίνει η Ιατρική, εμμέσως πλην σαφώς, είναι σαν μας λέει ότι το 82% των γιατρών είναι υπέρ της εφαρμογής του νόμου (άρα και υπέρ του Μνημονίου).

Όμως ο λαός κατά την συντριπτική του πλειοψηφία είναι ενάντια στα κάθε είδους Μνημόνια και σε κάθε είδους νομοσχέδια που απορρέουν απ' αυτά. Αγωνίζεται πλέον καθημερινά και εάν η ελίτ της πατρίδας και της κοινωνίας μας, που είστε εσείς, αγαπητά μέλη ΔΕΠ, πάτε κόντρα στον αγώνα αυτόν, τότε μην εξανίσαστε που έχετε τους υπόλοιπους εναντίον σας.
Θεωρώ ότι συμμερίζεστε το δικαίωμα του λαού να αντιστέκεται στην ταπείνωση και τον καθημερινό εξευτελισμό που δέχεται από τους τροικανούς και τους κάθε λογής ξένους τοκογλύφους και τους γκαουλαιτερ των κυρίων Μερκοζι και τους ντόπιους πάτρωνές τους. Οι Έλληνες αγωνίζονται για την αξιοπρέπειά τους και την υπερηφάνεια τους. Ας πάψουμε να κοιτάμε μόνο την πάρτη μας, ας κοιτάξουμε λίγο δίπλα μας, τον συνάνθρωπο, τον γείτονα, τον συνάδελφο, τον γέροντα που του κόψανε την σύνταξη, ας το κάνουμε βρε αδελφέ για τα παιδιά μας. Όταν συνέλθουμε από αυτή την τεράστια κρίση, κι αποκτήσουμε πάλι την ανεξαρτησία μας και ορίζουμε μόνοι μας τα του οίκου μας, έχουμε χρόνο και δυνατότητες να κάνουμε έναν άριστο νόμο όχι μόνο για τα Πανεπιστήμια αλλά για την Παιδεία μας γενικότερα.
Αν λοιπόν στα παραπάνω, έστω στα περισσότερα συμφωνείτε, τότε αγωνισθείτε μαζί μας ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ Ο 4009/2011 ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ. Θα είναι αυτό η πρώτη νίκη του λαού ενάντια στο μνημόνιο, μια νίκη για την πατρίδα για τον υπερήφανο και αδούλωτο λαό μας.

--
Απόστολος Μωραϊτόπουλος

Υπεύθυνος Μηχανοργάνωσης Επιτροπής Ερευνών του Π.Θ.
(τηλ/να 24210 06410, κιν/τό 6973661224)
(Προσωπικό Ιστολόγιο: http://apopseis-eponyma.blogspot.com)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2014-15 Απόψεις επώνυμα™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.