Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Το καραγκιοζιλίκι με το συρτάκι του Βόλου

Σάββατο, Αυγούστου 18, 2012

Share

& Comment

Δεύτερη Έκδοση 23/08/12 13:30:
Την παρακάτω Πρώτη Έκδοση του άρθρου μου αυτού, την κοινοποίησα για δημοσιοποίηση (έστω σαν προσωπική επιστολή) σε όλα τα ΜΜΕ του Βόλου (Εφημερίδες "Θεσσαλία", "Ταχυδρόμος", στο e-volos) αλλά και στα enikos.gr & alfavita.gr. Μόνο ο "Ταχυδρόμος" τη δημοσίευσε. Στη "Θεσσαλία" έστειλα και δεύτερη κοινοποίηση -όπου μιλάω ότι δεν πιστεύω σε ενδεχόμενη προληπτική λογοκρισία- αλλά φευ με αγνόησαν και πάλι (δεν θέλουν προφανώς να... στεναχωρήσουν τα αφεντικά τους, Δήμαρχο και Περιφερειάρχη). Εντέλει το γνωστοποίησα στο everybody του Πανεπιστημίου με το παρακάτω πρόλογο και έγινε χαμός: μέσα σε 36 ώρες αναγνώστηκε πάνω από 800 φορές και διαβάζεται ακόμα έως τώρα. Και δεν νομίζω ότι διαβάζεται έτσι από απλή περιέργεια, αλλά επειδή, λίγο πολύ, αρκετός κόσμος συμφωνεί με το περιεχόμενό του. Ευχαριστώ τους (έως τώρα) 2 Καθηγητές, μια συνάδελφο και έναν (γνωστό) Δημοσιογράφο, που με μηνύματα ή τηλεφωνικά, επικοινώνησαν μαζί μου.

Ο πρόλογος του μηνύματος που έστειλα στο στο everybody του Πανεπιστημίου:
"Και τώρα που η κατάσταση όλων μας γίνεται δραματικά όλο και χειρότερη, που μας απαγορεύεται η γαλήνη, μας απαγορεύεται η ηρεμία, μας απαγορεύεται η αξιοπρέπεια, μας απαγορεύεται η αισιοδοξία, μας απαγορεύεται και το αυτονόητο: μας απαγορεύεται η ζωή, μας απαγορεύεται -έστω εμμέσως- και ο πολιτισμός μας!
Προεξάρχοντος του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου και... λοιπών "αρχόντων" του τόπου μας, προσπαθούν να μας περάσουν το καρακιτσαριό, το καραγκιοζιλίκι, με το... περίφημο συρτάκι του Βόλου, για πολιτιστική εκδήλωση, δήθεν για την πόλη μας, για την Ελλάδα...!(συνέχεια στην πρώτη Έκδοση)."


Πρώτη Έκδοση
Διαβάζω εδώ και ημέρες στον τοπικό τύπο για το περίφημο... "μεγαλύτερο συρτάκι παγκοσμίως που θα γίνει στο Βόλο 31/8/12 ημέρα Παρασκευή και ώρα 8.30 στην παραλία" που φιλοδοξεί να μπει στο βιβλίο Γκίνες με τα παγκόσμια ρεκόρ και δεν το παίρνω στα σοβαρά. Σκέπτομαι ότι κάποιος μωροφιλόδοξος ιδιώτης έχει μια τέτοια φαεινή ιδέα και θέλει να την πραγματοποιήσει για πάρτι του. Εδώ όμως τα πράγματα είναι σοβαρά, δεν πρόκειται για κάποιον ιδιώτη, εδώ μιλάμε για ενέργεια που γίνεται με πρωτοβουλία και κάλυψη της Περιφέρειας, του Δήμου Βόλου, υπό την καθοδήγηση του... εξοχότατου προέδρου της ΕΚΠΟΛ κ. Κώστα Χαλέβα!

Γίνεται, λέει, για την τουριστική προβολή της πόλης μας, του Βόλου... Λες κι ο Βόλος, με τις τόσες ομορφιές του, έχει ανάγκη μιας τέτοιας προβολής. Αυτό το εγχείρημα, αν πραγματοποιηθεί, όχι μόνο δεν θα δώσει στην πόλη μας περισσότερη (ποιοτική) προβολή, αλλά θα την δυσφημίσει κιόλας. Ποιος είπε ότι το kitsch τελείωσε με τη χούντα; Πιστεύω ότι δεν είμαι ο μόνος συμπολίτης που διατυπώνει αυτή την άποψη. 

Σ' αυτό το καραγκιοζιλίκι, ταιριάζει γάντι η σοφή παροιμία "εδώ ο κόσμος καίγεται και το... μπιπ χτενίζεται". Διότι βρισκόμαστε και σαν πολίτες και σαν τοπική αυτοδιοίκηση και σαν κοινωνία γενικότερα, μέσα σε μια οικονομική και πολιτική ομηρία από τους ληστές τροικανούς, ντόπιους και ξένους. Ο Δήμος κοντεύει να βάλει λουκέτο, ο περιφερειακός (ξανά) μπήκε στις καλένδες, η ανεργία στην περιοχή μας καλπάζει και αυτοί... τον χαβά τους.

Θα μου αντιπροτείνει κάποιος: και τί πρέπει να κάνουμε τώρα, να πέφτουμε ο ένας μετά τον άλλο απ' τα μπαλκόνια; Και βέβαια όχι. Και να διασκεδάσουμε πρέπει, αλλά και να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Αλλά αυτό δεν θα το κάνουμε βέβαια αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο με φτηνά πανηγυράκια αυτού του στύλ! Δόξα το Θεό, ο τόπος και πολιτισμό έχει και πολλά ήθη κι έθιμα έχει που μπορεί να αναδείξει, έστω και για τουριστικούς λόγους.

Εκείνο που με θλίβει όμως περισσότερο είναι ότι η λεγόμενη πνευματική ηγεσία του τόπου μας μέχρι τώρα σιωπά. Να υποθέσω ότι συμφωνεί μ' αυτό το καραγκιοζιλίκι; Δεν θέλω να το πιστεύω.

=====================================

Υ.Γ.(11/09/2012)
  • Όσοι διάβασαν το παραπάνω άρθρο, αξίζει να διαβάσουν και το εξαιρετικό άρθρο του Στάθη, για το ίδιο θέμα εδώ.
  • Ενώ αρχικά απαντούσα σχεδόν σε κάθε σχόλιο αναγνώστη, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου και επειδή πολλά είχαν επαναλαμβανόμενη θεματολογία, έπαψα να απαντώ σε καθένα ξεχωριστά. Μπορούν βέβαια και οι ίδιοι οι αναγνώστες να απαντήσουν σε σχόλια άλλων αναγνωστών.
  • Αυτή είναι η τελευταία μου προσθήκη. Τέλος. Το πήραμε το Γκίνες. Πάμε για το επόμενο...
#Απόστολος Μωραϊτόπουλος#

20 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κε Μωραιτόπουλε,

    Το γεγονός αυτό σας προκαλεί αγανάκτηση διότι λόγω της μορφής του έχει πάρει ιδιαίτερα μεγάλη δημοσιότητα
    και εκ πρώτης όψεως δείχνει ανόητο, κιτς, υπερφύαλο και αντιδραστικό.
    Εάν μπορούσαμε να καταγράψουμε τις δημόσιες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα στην πόλη του Βόλου τον τελευταίο χρόνο,
    θα βλέπαμε ότι το 95% είναι τοπικού βεληνεκούς, οι περισσότερες δε κενού νοήματος, σπατάλη χρημάτων και τολμώ να πω πολιτιστική ύβρις.
    Γι αυτές κανείς ποτέ δεν μιλά και είναι οι πιο ύπουλες!!!
    Σε αποβλακώνουν, σιγά σιγά και ανεπιστρεπτί !!!!!!!
    Διότι δεν θίγουν μόνον την γαλήνη, την ηρεμία, την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό μας, όπως ορθά λέτε,
    αλλά και την ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ μας.
    Η παραγωγή και προώθηση του σύγχρονου πολιτισμού είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και σοβαρή υπόθεση με σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη
    αν γνωρίζεις το αντικείμενο.
    Το Ελληνικό κράτος, οι τοπικές αυτοδιοικήσεις και γενικά οι φορείς, (με ελάχιστες εξαιρέσεις
    που χάνονται στον κανόνα), δεν γνωρίζουν και δεν τους συμφέρει να γνωρίσουν.....
    "Το Συρτάκι στον Βόλο" είναι ένα δημόσιο παιχνίδι. Ένα στοίχημα που φιλοδοξεί να μπει στο βιβλίο Γκίνες.
    Παράλληλα καλλιεργεί τη συλλογικότητα κάτι που πρέπει να επιδιώκουν οι Δημοτικές αρχές σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς
    για το καλό του συνόλου.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΤΕΤΟΙΟ!

    Αν όμως αναφέρεται ως πολιτιστικό γεγονός τότε ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ!!!!!!!


    Με εκτίμηση,
    Μαρία Παπαδημητρίου



    Maria Papadimitriou
    Associate Professor
    University of Thessaly
    Department of Architecture
    Pedion Areos, 383 34 Volos, Greece
    skype: mariapaps

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή κα Παπαδημητρίου,

      Σας ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε και μάλιστα με κοινοποίηση σε όλους.
      Συμφωνώ, όπως αντιλαμβάνεσθε, μαζί σας στα περισσότερα, εκτός από την τελευταία σας παράγραφο που λέτε ότι το "Το Συρτάκι στο Βόλο" είναι ένα δημόσιο παιχνίδι. και ότι "καλλιεργεί τη συλλογικότητα κάτι το πρέπει να επιδιώκουν οι Δημοτικές αρχές σ αυτούς τους δύσκολους καιρούς
      για το καλό του συνόλου.".
      Ακόμη κι αν δεχθώ την άποψη για το "δημόσιο παιχνίδι" που αναφέρετε, διαφωνώ με το να κάνουμε κάτι τέτοιο για να καλλιεργήσουμε την συλλογικότητα μεταξύ μας. Τον κόσμο, θεωρώ, ότι δεν πρέπει να τον εθίζουμε σε ανόητα και άσκοπα παιχνίδια, τηλεοπτικού στυλ, τα οποία έχουν σαν στόχο, να τον αποπροσανατολίσουν από τα καθημερινά του προβλήματα και να τον ωθήσουν (μαζί με τα περισσότερα ΜΜΕ) σε μια εικονική πραγματικότητα δήθεν συμμετοχής στα κοινά και εντέλει να το περιθωριοποιήσουν. Αντίθετα πρέπει να τον παρακινούμε σε συλλογικές ενέργειες ουσίας, με πραγματικό κοινωνικό αντίκτυπο, με ενεργητική συμμετοχή του καθενός και με συγκεκριμένο στόχο την καλυτέρευση του περιβάλλοντος, των κοινωνικά αδυνάτων του κοινωνικού περίγυρου γενικότερα κ.λπ.

      Αυτά για την ώρα, λόγω ελάχιστου χρόνου. Φαντάζομαι θα τα ξαναπούμε.

      Με εκτίμηση,



      --
      Απόστολος Μωραϊτόπουλος

      Υπεύθυνος Μηχανοργάνωσης Επιτροπής Ερευνών του Π.Θ.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ κε Μωραϊτόπουλε,

      "Το συρτάκι στον Βόλο" είναι μία μεγάλη ΑΝΟΗΣΙΑ

      Μακάρι να μην γινόταν αλλά φαίνεται μάλλον αναπόφευκτο.

      Όμως επειδή :

      *ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΟΥΔΕΝ ΚΑΛΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΚΟΥ

      μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε σκέψεις .............εύχομαι και πράξεις .
      Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

      φιλικά,
      Μαρία Π.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητή κα Παπαδημητρίου,

      Συμφωνώ απολύτως. Όπως το λέτε, ποτέ δεν περίμενα, ένα τόσο δευτερεύον θέμα να σηκώσει τόση συζήτηση, τόση σκέψη και προβληματισμό σε εκατοντάδες ανθρώπους (όπως φαίνεται, ακόμη και τώρα, από την αναγνωσιμότητα του άρθρου, που δεν έχει κοπάσει ακόμα!).
      Πολλές φορές το "μικρό" γίνεται πολύ "μεγάλο", όπως πολλά πράγματα στη ζωή μας...
      Και βέβαια, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά, ότι δυστυχώς, όχι η πλειοψηφία αλλά οι μειοψηφίες (κι εδώ επ' ουδενί δεν θέλω να ευλογήσω τα γένια μου) φέρνουν την αλλαγή, την διαφοροποίηση στα πράγματα...!

      Χαίρομαι που σας γνώρισα, φαντάζομαι θα τα ξαναπούμε,


      Με εκτίμηση,

      --
      Απόστολος Μωραϊτόπουλος

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος23/8/12 2:08 μ.μ.

    Εγω το βρισκω μια χαρα. Και ναι διαφημιζει το βολο. Προκειται για μια συλλογικη προσπαθεια που συμμετεχει τοσος κοσμος που βρισκει λιγη αξια στο ολο γεγονος γι αυτο και συμμετεχει. Αρα ολοι αυτοι ειναι κιτς και χαζοι και σεις ειστε ο σωστος. Εγω το θεωρω σαν μια προσπαθεια απ το δημαρχο η απ οποιον αλλο το σκεφτηκε. Εσεις σαν προσωπικοτητα εχετε προτεινει κατι το οποιο ηταν καλυτερο σαν ιδεα και απορριφθηκε? Τελικα αναρωτιεμαι ποιος προσπαθει να αποκτησει προβολη απ την ολη ιστορια. Ο βολος η εσεις?


    Ενας απλος αναγνωστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχετικά με την τελευταία αναφορά σε μένα, ναι το ομολογώ προσπαθώ... να αποκτήσω προβολή απ' όλη αυτή την ιστορία...
      Φίλε μου, το μόνο που προσπαθώ στη ζωή μου, είναι να σκέπτομαι χωρίς φόβο (όσο αυτό είναι δυνατό) και να εκφράζω προφορικά και γραπτά τη γνώμη μου όπου αυτό είναι δυνατό για μένα, την αξιοπρέπειά μου, τους συναδέλφους μου, τη γειτονιά που ζώ, παντού. Ούτε για Δήμαρχος πάω,ούτε για πολιτικός, απλά για οτιδήποτε άλλο. Εχω μάθει έτσι να αγωνίζομαι. Μπορεί να κάνω και λάθος, όμως για την αυτοπροβολή μου σίγουρα δεν το κάνω. Αν θές τη μόνη ευχαρίστηση που περιμένω (και αποκομόζω πολλές φορές) είναι όταν τα γραφόμενά μου τα διαβάζουν. Γιατί, είναι αλήθεια, ψεύτης είναι εκείνος που δηλώνει, ότι γράφει κάτι μόνο για τον εαυτό του.
      Σχετικά με τα υπόλοιπα που υποστηρίζεις, σέβομαι την άποψή σου μεν, αλλά διαφωνώ μαζί σου και εαν θες σε παραπέμπω και στις άλλες απαντήσεις σχολίων που έδωσα.
      Σε κάθε περίπτωση, συχαριστώ για το σχόλιό σου, εκφράζεις αναμφισβήτητα μάλλον την πλειοψηφία του κόσμου.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος23/8/12 8:07 μ.μ.

    Τελικα διαπιστωνεται οτι ειμαστε μονο για τα πανηγύρια , τα παμε καλα μόνο στους χορούς και τίποτα από σχέδια και πραξεις που θα δωσουν μία ώθηση στην κοινωνία και ευκαιριες για τους νέους που κόβονται τα φτερα τους.Τοση προετοιμασία απλα για μία καταγραφή στα ρεκορ γκίνες , για το θεαθηναι. Οι σοβαρές αποφάσεις και τα ουσιαστικα έργα λείπουν από τις μερες μας γιαυτο και οδηγούμαστε εκεί που οδηγούμαστε ..

    Μια φοιτητρια του ΠΘ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σας: όλα για το θεαθήναι και για αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα. Να ήταν έστω μια ουσιαστική διασκέδαση, ένα από τα ήθη και έθιμά μας και όχι μια ακόμη αμερικανιά, ένα κακόγουστο κιτς, να το συζητούσαμε...

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος24/8/12 9:05 π.μ.

    Γιατί τόση κατήφεια ;;όλοι χρειαζόμαστε κάποιο λόγο για να χαμογελάσουμε .Γνώρισα ένα δεκαεξάχρονο κοριτσάκι , το οποίο θα συμμετάσχει στο ''συρτάκι'' και ήταν πολύ χαρούμενο .Γιατί όλα θα πρέπει να τα παίρνουμε τόσο , μα τόσο σοβαρά ;;;

    Καθήγητρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχικά δηλώνω ότι δεν το παίζω αυθεντία, μπορεί να κάνω και λάθος, απλά αυτό που αισθάνθηκα - σκέφτηκα εξέφρασα μ' αυτήν μου την ανάρτηση.
      Και ακριβώς από την απάντησή σας (και ιδιαίτερα εξαιτίας της ιδιότητάς σας σαν Καθηγήτρια) αλλά και εξαιτίας της εξαιρετικής απήχησης που είχε, πιστεύω πως είχα (έχω) δίκιο.
      Το ότι όλοι χρειαζόμαστε "κάποιο λόγο για να χαμογελάσουμε" είναι σωστό, το λέω άλλωστε και στο άρθρο. Το ότι "Γνώρισα ένα δεκαεξάχρονο κοριτσάκι , το οποίο θα συμμετάσχει στο ''συρτάκι'' και ήταν πολύ χαρούμενο" δεν αποδεικνύει τίποτα. Γιατί άλλη χαρά παίρνεις όταν συμμετέχεις σε κάτι ουσιαστικό που συνδημιουργείς, που δεν είναι για το θεαθήναι, που είναι για το καλό του κοινωνικού σου περίγυρου και δεν απλός μιμητισμός, του συρμού με λίγα λόγια κιτς. Και επιπλέον το να αποπροσανατολίζεις τον θυμωμένο κόσμο γύρω σου με φτηνά πανηγυράκια χουντικής κοπής, δεν του πάιρνεις την θλίψη, τον θυμό, αλλά μάλλον τον αποκοιμίζεις, τον στέλνεις σπίτι του, στον καναπέ του...
      Και τέλος όταν αυτό το πανηγυράκι το διοργανώνει η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και το αναγάγει και σε πολιτιστικό γεγονός για τον τόπο και την Ελλάδα, τότε το πράγμα είναι εξόφθαλμα φαουλ.
      Δεν έχω χρόνο άλλο και δεν ξέρω αν σας έπεισα. Θα επιθυμούσα μια απάντησή σας όμως.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος26/8/12 9:03 π.μ.

    Το συρτάκι του Βόλου δεν είναι πολιτιστικό γεγονός- έχει αναφερθεί ως τέτοιο και από ποιον?

    Προσωπικά δεν πιστευω οτι πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε μεγάλα νοήματα και ιδέες πίσω από αυτό το συρτάκι, είναι απλά ένα γεγονός και τίποτε παραπάνω.

    Δεν πιστευω οτι θα διδάξει τίποτα άλλο, παρα μόνο τα βήματα ενός χορού. Και για να είμαι και ειλικρινής, πιστευω οτι έστω και το να τα μάθεις αυτά τα βήματα είναι "κάτι".

    Κάθε χρόνο στη Αγγλια τα Πανεπιστήμια διοργανώνουν International Dance Festival όπου οι φοιτητές παρουσιάζουν χορούς της χώρας τους- είναι ένα γεγονός που έχει πολύ μεγάλη απήχηση στη φοιτητική κοινότητα και η συμμετοχή όλων είναι ενθουσιώδης. Την τελευταία φορά που βρέθηκα εκεί, έχοντας δει τις συμμετοχές των μεξικάνων, των ιταλών, των πολωνών, των τούρκων, η απογοητευσή μου ήταν μεγάλη για την ελληνική συμμετοχή που παρουσίασε ενα τσιφτετέλι σε τραγούδι της Βανδή και έριξε γαρύφαλα στους θεατές. Κανείς δεν κατάλαβε τίποτα από το όλο θέαμα.

    Ίσως δεν πρέπει να πέρνουμε τους εαυτούς μας τόσο σοβαρά και ας μάθουμε εκεί 10 βήματα, που ούτε στο σχολείο δεν μας τα μάθαιναν , και ας το τελειώσουμε εκεί.

    Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα γεγονός που θα διαφημίσει τη χώρα μας στο εξωτερικό, ή θα προάγει τον πολιτισμό μας.Τώρα, αν διαφημίζεται ως τέτοιο από τους τοπικούς άρχοντες, δεν με εκπλήσσει καθόλου διότι οι φιλοδοξίες τους μόνο μέχρις εκεί μπορούν να φτάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος26/8/12 7:48 μ.μ.

    Μην τα βλέπετε ρε παιδιά όλα τόσο καχύποπτα!
    Εγώ είμαι φοιτητής του ΠΘ και ζω τις δυσκολίες που αναφέρετε στο πετσί μου. Η κατάσταση της χώρας μας με προβληματίζει αφάνταστα καθημερινώς. Πιστεύω πως οι λύσεις έρχονται μόνο με σκέψη και όχι με ξύλο ή μαζικές διαμαρτυρίες.
    Πειράζει που θέλω να πάω να χορέψω?
    Μήπως γίνομαι πρόβατο ή υποχείριο κανενός επιτήδιου?
    Δεν έχω πρόβλημα με την άποψή σας. Απλά έχω διαφορετική. Δε θέλω να σας πάω κόντρα. Ίσα ίσα θεωρώ σεβαστές πάντα τις αντίθετες -από εμένα- απόψεις και γενικότερα ο αντίλογος πάντα μορφώνει. Γι αυτό παραθέτω και την δική μου.
    Σε όσες πρόβες έχω πάει έχω περάσει πολύ ωραία και έχω γνωρίσει καινούργιο κόσμο!(αυτό μου φαίνεται καλό)

    με σεβασμό ένας ταλαιπωρημένος Δικτυάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος28/8/12 2:13 μ.μ.

    αγαπητέ κ. Μωραϊτόπουλε,

    Δε συμμετέχω στο συρτάκι αλλά και δε με ενοχλεί το γεγονός ότι γίνεται. Και αυτό επειδή θεωρώ "τον κόσμο" ένα σύνολο ατόμων με γνώση και επίγνωση, στο βαθμό που ο καθένας έχει καταφέρει να την αποκτήσει, και τον εαυτό μου μέρος αυτού του συνόλου και όχι μέρος μιας "πεφωτισμένης ελίτ"
    Προφανώς δε συμβαίνει το ίδιο με εσάς, που θεωρείτε ότι:
    (αντιγράφω από εσάς)

    "Τον κόσμο, θεωρώ, ότι δεν πρέπει να τον εθίζουμε σε ανόητα και άσκοπα παιχνίδια, τηλεοπτικού στυλ, τα οποία έχουν σαν στόχο, να τον αποπροσανατολίσουν από τα καθημερινά του προβλήματα και να τον ωθήσουν (μαζί με τα περισσότερα ΜΜΕ) σε μια εικονική πραγματικότητα δήθεν συμμετοχής στα κοινά και εντέλει να το περιθωριοποιήσουν. Αντίθετα πρέπει να τον παρακινούμε σε συλλογικές ενέργειες ουσίας, με πραγματικό κοινωνικό αντίκτυπο, με ενεργητική συμμετοχή του καθενός και με συγκεκριμένο στόχο την καλυτέρευση του περιβάλλοντος, των κοινωνικά αδυνάτων του κοινωνικού περίγυρου γενικότερα κ.λπ."

    Ποιός θεωρείτε ότι είστε και κάνετε διακήρυξη για το πώς πρέπει να εκπαιδεύετε (!)τον κόσμο;
    Παρακαλώ, κατεβείτε από το καλάμι σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλτσιδης Μιχαλης, Κρηνιδες Καβαλας29/8/12 11:23 π.μ.

    Μακαρι να γινοταν εστω και μια φορα κατι παρομοιο
    (οχι υποχρεωτικα τοσο μεγαλο) και στις Κρηνιδες
    (πρωην δημος Φιλιππων,νυν δημος Καβαλας)...
    Και μην μιζεριαζετε βρε παιδια με οποια προσπαθεια
    δεν συμφωνειτε προσωπικα.
    Δεν θα καταστραφει ο Ελληνισμος αν για μια φορα προσφερουμε την στηριξη μας σε μια ενεργεια που δεν
    την σκεφτηκαμε εμεις.
    Δεν πειραζει αν την σκεφτηκε καποιος αλλος.Δεν εξυψωνεται η προσωπικοτητα μας μεσω της προσπαθειας
    υποβιβασμου μιας αλλης προσωπικοτητας.
    Η αναπτυξη οποιασδηποτε μορφης ενος τοπου δεν μπορει
    να ειναι αλλη απο συλλογικη.
    Ή ολοι μαζι θα ανεβουμε ή ολοι μαζι θα πιασουμε πατο.
    Κοινωνικη ομονοια χρειαζομαστε. Ολοι μαζι να στηριζουμε
    τις προσπαθειες των συμπολιτων μας.
    Αλλιως, οι ξενοι θα γελανε μαζι μας, οχι για το
    συρτακι, αλλα για την αγιατρευτη φαγωμαρα μας.
    Τελος, θα ηθελα να ευχηθω στους συμμετεχοντες στο
    συρτακι να το διασκεδασουν με την παλαι ποτε Ελληνικη
    ψυχη τους, και αν γραφτουν και στο Γκινες, ακομα
    καλυτερα.
    Καλημερα στον Βολο και σε ολη την Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος31/8/12 3:38 μ.μ.

    ΣΤΕΡΓΙΟΣ,ΒΟΛΟΣ

    "ΑΓΑΠΗΤΟΙ" ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ!!!!!!!
    ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΕΣ ΔΙΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ (ΝΟΜΙΖΩ) ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΤΥ ΠΑΡΤΥ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ΗΘΗ ΚΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ) ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΟΡΓΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ!!!!!!
    ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΦΟΥ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΑΣΗ!!!!
    ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ!!!!
    ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΙΝΑΙ :Η ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙΤΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΣΕΙΣ ΒΓΑΖΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΣΑΣ:
    ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΩ "ΕΣΕΙΣ" ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΕΣΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΛΛΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΤΗΤΑ ΣΑΣ (ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΜΕ).
    ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΣΑΝ ΣΧΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΧΑΛΑΡΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ!
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΠΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΚΛΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΡΩΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΙΜΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ.
    ΔΙΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΘΑ ΤΗ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΙΒΑΓΜΕΝΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΠΛΗΤΟΣ !!!!!!!!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος4/9/12 7:42 μ.μ.

    Καλησπερα,
    Κατ αρχην να πω οτι και συμφωνω και σε ορισμενα σημεια διαφωνω με το αρθρο.Κατ αρχην να πω οτι και εγω πηγα ως θεατης μεν,στο συρτακι.Η αληθεια ειναι οτι δεν με εξεπληξε καθολου.Οντως καρακιτσαριο,κακογουστο,και χωρις νοημα και περιεχομενο.Προφανως στους καιρους που ζουμε,ειναι ενας καλος τροπος να ξεχαστουμε απο οσα μας βασανιζουν τη ζωη.Για το μονο που λυπηθηκα ηταν οτι τοσο κοσμο δεν ειχα δει σε καμια διαδηλωση.Τελικως,ισως οντως να ειμαστε για τα πανηγυρια,ισως παλι η μειψηφια να κανει την αλλαγη.Αλλωστε παντα ετσι ειναι,και χαιρομαι που ανηκω σ αυτην.
    Με εκτιμηση,
    ενας φοιτητης του πανεπιστημιου.Ραντεβου στους δρομους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος5/9/12 3:10 μ.μ.

    Θα συμφωνήσω απόλυτα σ' ένα χαρακτηρισμό για το συρτάκι. ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΟ. Δεν μπορεί να είναι χαρούμενο, γιατί
    όταν χάνεις την αξιοπρέπεια και την ελευθερία δεν μπορείς
    να είσαι χαρούμενος. Δεν μπορεί να είναι αισιόδοξο, γιατί
    δε δημιουργεί καμιά βάση λύσης των προβλημάτων.
    Για τις "παρέες" όμως που θέλουν να διαχειρίζονται την
    εξουσία και μαζί μ' αυτή τις ψυχές μας, ήταν καλή αυτοδιαφημιστική κίνηση. ΄Αλλωστε τώρα που τα κομματικά
    συνάφια καταρρέουν, πρέπει να βρουν άλλους τρόπους να μαζέψουν κόσμο. Ας κάνουν λοιπόν όσο θέλουν τους συνεργατικούς, οργανωτικούς και ελπιδοφόρους, με τη βοήθεια και των έντυπων μέσων που ελέγχουν,πολλοί έχουμε πια καταλάβει τα κόλπα τους.
    Βέβαια, ο ΄Ελληνας πάντα με χορό και τραγούδι αντιμετώπιζε ακόμα και το θάνατο. Τώρα όμως δε μιλάμε
    για φυσικές δυσκολίες της ζωής, αλλά για τη στιγνή και προσχεδιασμένη δολοφονία της χαράς, της ελευθερίας,
    της αξιοπρέπειας και την αντικατάσταση όλων αυτών με
    ένα δήθεν φιλάνθρωπο Τ Ι Π Ο Τ Α, με το συρτάκι ένα
    μέρος αυτού του τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος10/9/12 10:20 π.μ.

    Καλημέρα.

    Το ξέρετε ότι αυτή την εβδομάδα υπάρχει ενα μεγάλο αθλητικό γεγονός στο Βόλο??
    Το ξέρετε ότι είναι επίσης και πολιτιστικό γιατί έχουν έρθει αθλητές από 20-30 χώρες??

    Φοβάμαι πως όχι!!
    Λίγοι το ξέρουν και ακόμα ποιο λίγοι θα του δώσουν σημασία....
    Πάντως η είσοδος είναι δωρεάν!!

    Επίσης ξέρετε ότι υπάρχουν καμιά πενηνταρία "χαζοί" εθελοντές που πήγαν να βοηθήσουν???
    ΝΑΙ!!
    Οσοι το μαθαίνουν από εμάς, από μπροστά μας λένε μπράβο, κι από πίσω μας κοροϊδεύουν και νομίζουν οι "έξυπνοι" ότι δεν καταλαβαίνουμε....

    Για να μη σας κουράζω, ελπίζω αυτή την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου στις 19:00, να έρθουν περισσότεροι στην παραλία μπροστά από το Πανεπιστήμιο, από όσους πήγαν στο Συρτάκι....


    ΥΓ.1 Χρειαζόμαστε κάποιους εθελοντές ακόμα, που να ξέρουν Πορτογαλικά, Ρώσικα, Αραβικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά...
    Καλά είναι τα Αγγλικά μας, αλλά λίγη παραπάνω οικιότητα στους ξένους δεν θα έβλαπτε...

    Λίγος εθελοντισμός και αλλού εκτώς από τα πανηγύρια, δεν βλάπτει.....


    ΥΓ.2 Μην ακούσω κι εδώ (προφανώς το άκουσα αλλού) ότι οι εθελοντές "τρώμε" θέσεις από καϊμένους άνεργους που θα μπορούσε να είχε προσλάβει ο Δήμος κ.λ.π.....
    Για δύο εβδομάδες κάθε Σεπτέμβρη (ελπίζουμε να υπάρχει ανάλογη εκδήλωση και του χρόνου) που αναλαμβάνει ο Δήμος, δεν το βλέπω σωστό να πληρώνει άλλες 50 εβδομάδες κάποιους για να κάθονται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Copyright © 2014-15 Απόψεις επώνυμα™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.