Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Μια βδομάδα διακοπές στη Θάσο, κόντρα στο μνημόνιο...!

Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2013

Share

& Comment

Θάσος 2013
Ντρέπομαι που το λέω, αλλά ναι είναι αλήθεια, τολμήσαμε να πάμε 1 βδομάδα διακοπές στη όμορφη Θάσο, ξεχνώντας για λίγο λιτότητες και μνημόνια...!

Η αλήθεια είναι, πως αν δεν μας προσκαλούσε ένας παλιόφιλος να μείνουμε σπίτι του, δεν θα το αποτολμούσαμε ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, ανήκουμε στο 30% των Ελλήνων που φέτος μπόρεσαν, κουτσά - στραβά να πάνε έστω για λίγες μέρες διακοπές.

Μας παραχωρήθηκε λοιπόν μια κάμαρη με 2 κρεβάτια για ύπνο, χρησιμοποιούσαμε μια κοινή κουζίνα να μαγειρεύουμε το καθημερινό μας μεσημεριανό, κι αυτό ήταν όλο. Την εν λόγω συμβίωση την αντέξαμε 5 ημέρες, για τις υπόλοιπες 2 την... κοπανήσαμε, αποδράσαμε, νοικιάσαμε ένα ωραιότατο δωμάτιο σε ξενοδοχείο στη Σκάλα Πρίνου με 26 € (χωρίς πρωϊνό) και περάσαμε ωραία κι ελεύθερα. Το ανέκδοτο στην προκείμενη περίπτωση ήταν, ότι όταν μας ανακοίνωσε ο ξενοδόχος την τιμή δλδ. τα 26€, -προφανώς από συνήθεια ή κεκτημένη ταχύτητα-, τον ρωτήσαμε μήπως μπορεί να γίνει καλύτερη τιμή, κι εκεί έγινε μεταξύ μας μια μικρή παύση, γελάσαμε και οι δυό πλευρές και είπαμε οκ.

μια από τις πολλές όμορφες παραλίες της Θάσου
Το ταξίδι Βόλος - Κεραμωτή είναι ακριβώς 400 χλμ., με το δικό μας πεζω 206 κάναμε 4,5 ώρες, καταναλώσαμε περίπου 30 λ. βενζίνη δλδ. 50 € συν περίπου 20 € διόδια. Από Κεραμωτή με πλοίο για Θάσο κοστίζει άλλα 22 €, σύνολο 2 * 92 = 184 € συν τη βενζίνη μέσα στο νησί δλδ. σύνολο έξοδα μετακίνησης περίπου 220 €.

Η Θάσος είναι ένα εξαιρετικό νησί από κάθε άποψη: έχει πάρα πολλές ακτές, η μια καλύτερη απ' την άλλη, άλλες με ψιλό χαλικάκι, άλλες με χρυσαφένια άμμο, οι περισσότερες ρηχές, γενικά παραλίες για όλα τα γούστα, έχει ένα εκπληκτικό αρχαιολογικό μουσείο, που θα ζήλευε ακόμα και ο Βόλος, μια αρχαία αγορά καλοσυντηρημένη και πολλά άλλα αρχαία ευρήματα, έχει επίσης ένα σχεδόν τέλειο οδικό σύστημα που συνδέει όλες τις παραθαλάσσιες πόλεις (σκάλες) και χωριά, που θα ζήλευε ακόμα και το Πήλιο, έχει βουνό με πολύ πράσινο (πολλά πεύκα, πλάτανους, πολλά ελιόδενδρα και γενικά πολύ βλάστηση) κ.λπ. Να μην ξεχάσω να αναφέρω το εξαιρετικό Δημοτικό καμπινγκ στη Σκάλα Πρίνου (στο οποίο θα γίνονταν το πανελλαδικό αντιρατσιστικό καμπινγκ).

Το λιμεναρχείο Θάσου
Στα αρνητικά πρέπει να πούμε την παντελή έλλειψη νησιώτικου χρώματος και αρχιτεκτονικής στους οικισμούς και στην πολεοδομία γενικότερα: οι αυθαιρεσίες και οι πολεοδομικές παραβάσεις, πρέπει να αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Ελάχιστα κτίσματα κυρίως στον Λιμένα, θυμίζουν ότι βρισκόμαστε σε νησί. Το πολυδιαφημιζόμενο χωριό Θεολόγος είναι απλά για λύπηση: δεν έχει πλατεία, έχει μόνο 2 δρόμους (μονόδρομους), ο ένας σε βγάζει έξω απ' το χωριό και κάνοντας ουσιαστικά αναστροφή μπορείς να επιστρέψεις από τον άλλο δρόμο... Κανένα χρώμα ορεινού χωριού, με εξαίρεση ελάχιστα πετρόχτιστα σπίτια που αργοπεθαίνουν απεριποίητα. Το μόνο που έχει είναι μια τουριστική κιτς ατραξιόν με τις 4-5 ταβέρνες που διαθέτει, κυρίως με ντόπια ψητά και τον πολύ καλό παραγωγό Σουρίνη, στον οποίο πρέπει να σταματήσεις (αν μπορέσεις σε κάποιο πεζοδρόμιο να παρκάρεις) να αγοράσεις εξαιρετικό μέλι και ντόπια γλυκά εξαιρετικής ποιότητας και σε χαμηλές τιμές.

Αν θέλεις να φας ντόπιο ψητό, μην κάνεις το λάθος -όπως εμείς- να κάνεις τόσα χιλιόμετρα να πας στον Θεολόγο, πήγαινε από τον Λιμένα σε 10-15 λεπτά στο χωριό Παναγιά, που έχει τα πάντα, είναι και ποιο γραφικό - σου θυμίζει λίγο ορεινό Πήλιο.

Το νησί το γυρίσαμε σχεδόν 3 φορές με το αυτοκίνητο: το γύρο του νησιού τον κάνεις σε 1-2 ώρες και είναι 100 χλμ. Αξίζει να κολυμπήσεις και να θαυμάσεις όσο το δυνατόν περισσότερες ακτές και στην πρωτεύουσα του νησιού στο Λιμένα (ή Θάσο) αξίζει να βγεις το βραδάκι να θαυμάσεις (και να φωτογραφίσεις) στο παλιό λιμάνι το ηλιοβασίλεμα, πίνοντας μια δροσερή μπύρα ή έναν καφέ.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχάσω να πω, πως οι τιμές γενικά στη Θάσο, ήταν πολύ καλές έως φθηνές (ίσως με μόνη εξαίρεση την ταβέρνα "Αύγουστος" στο Θεολόγο...), ο κόσμος ήταν ευγενικός και πολύ εξυπηρετικός.

Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι να έχουμε όλοι μας.

#Απόστολος Μωραϊτόπουλος#

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2014-15 Απόψεις επώνυμα™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.