Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Περίπτερο στο Βόλο χαρίζει... γνώσεις!

Τετάρτη, Αυγούστου 14, 2013

Share

& Comment

Περίπτερο στο Βόλο χαρίζει... γνώσεις!
Από μικρός είχα -όπως ίσως οι περισσότεροι, νομίζω-, μια ιδιαίτερη σχέση με το περίπτερο της γειτονιάς μου και τον περιπτερά του. Από εκεί αγόρασα -ήμουν ακόμη μαθητής γυμνασίου, θυμάμαι-, τα πρώτα μου (χύμα) τσιγάρα (Ματσάγγου), τις καραμελίτσες (ραντεβού), τις τσίχλες, σοκολάτες κ.λπ.

Θέλεις λοιπόν από νοσταλγία, ή ίσως επειδή το παλιό ξύλινο περίπτερο ήταν τόσο όμορφο -αρχιτεκτονικά και όχι μόνο-, πονάει η ψυχή μου που εδώ και 2-3 χρόνια όλο και περισσότερα περίπτερα κλίνουν, εξαιτίας της εξοντωτικής μείωσης του ποσοστού κέρδους στα τσιγάρα και τον τύπο, που επέφερε η μνημονιακή λαίλαπα της λιτότητας που μας μαστίζει όλους.

Περίπτερο στο Βόλο χαρίζει... γνώσεις!

Έτσι, χτές βράδυ κατά τις 7:30 χάρηκα πάρα πολύ όταν πηγαίνοντας με κατεύθυνση προς τον Άναυρο, στο ύψος της Πολυμέρη με Ιατρού Τζάνου, στην αριστερή μεριά της Πολυμέρη, μπροστά στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο Μεφσούτ, είδα ανανεωμένο το τελευταίο περίπτερο της περιοχής εκεί (δυστυχώς όχι πλέον ξύλινο). Δίπλα, στον παλιό τοίχο του εργοστασίου υπήρχαν 2 μαυροπίνακες ανηρτημένοι.

Πλησίασα κοντά να διαβάσω: ο ένας έχει τον τίτλο "Σαν σήμερα" κι ο άλλος "Ετούτα κ' τάλλα". Έτσι ο παλιός τοίχος του εργοστασίου, λες και πήρε πάλι ζωή και νόημα, με την άσπρη και κίτρινη κιμωλία, να ζωγραφίζει όμορφες φράσεις πάνω στη γηρασμένη πλάτη του.

Αγόρασα ένα κουτί τσιγάρα και προσπάθησα να πιάσω συζήτηση με τον περιπτερά. Ο κ. Τάκης Τριανταφυλλάκος, ο περιπτεράς, ένας ευγενέστατος ασπρομάλλης γύρω στα 55, δεν ήθελε πολλά-πολλά, ήταν αμέσως πρόθυμος, κι ομιλητικός, να μου συστηθεί και να μου εξηγήσει τα πάντα.

Περίπτερο στο Βόλο χαρίζει... γνώσεις!Στον πρώτο λοιπόν πίνακα, υπενθυμίζει στον τυχερό πελάτη του, σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν την τρέχουσα ημέρα (βλέπε φωτογραφία για χθές 13/8/2013). Μου θυμίζει την εκπομπή της ΝΕΤ, νομίζω "Σαν σήμερα", κάτι που κάνουν και κάποιες εφημερίδες.

Στον δεύτερο πίνακα, ο κυρ Τάκης είναι ποιο προσωπικός, γράφει ότι του αρέσει από στιχάκια τραγουδιών, ποιήματα, μαντινάδες και ρήσεις σοφών.

Έτσι το περίπτερο αυτό δεν πουλάει μόνο τσιγάρα ή ψιλικά, όπως όλα τ' άλλα, αλλά... χαρίζει και γνώσεις. Γνώσεις ιστορικές, ποιητικές, λογοτεχνικές, σύμφωνα πάντα με τα προσωπικά γούστα του περιπτερά! Πολλαπλό όφελος για τον κάθε πελάτη ή επισκέπτη.

Ο κυρ Τάκης φαίνεται ο,τι είναι ένα ιδιαίτερα ανήσυχο και καλλιτεχνικό πνεύμα και έχει πολλά πλάνα για το μέλλον. Θέλει προσεχώς να βάλει φωτισμό και πολυθρόνες σκηνοθέτη μπροστά από τους πίνακες, για όσους θέλουν να πουν μια κουβέντα μαζί του ή να ξαποστάσουν. Δεν είναι βολιώτης, μου είπε, βρίσκεται όμως εδώ 18 χρόνια τώρα, τα τελευταία άνεργος, μέχρι που βρήκε τούτο το περίπτερο. Έχει internet, ο ίδιος όμως είναι ανίδεος μ' αυτά, ασχολείται κυρίως ο 22 χρονος γιός του. Το δουλεύουν σε 2 βάρδιες με τον γιό του, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 1 το βράδυ.

Η συζήτησή μας με τον κυρ Τάκη, θα συνεχιστεί σύντομα, ελπίζω. Όποιος όμως περνάει από εκεί, -ακόμα και με τ' αυτοκίνητο- αξίζει να ρίξει μια ματιά στους μαυροπίνακες και τα γραφόμενά τους, κι αν έχει λίγο χρόνο, ας πει και μια καλημέρα στον κυρ Τάκη.

#Απόστολος Μωραϊτόπουλος#

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2014-15 Απόψεις επώνυμα™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.