Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ποιός κατάστρεψε τον μπαξέ του κυρ Αντώνη; (Μια αληθινή ιστορία)

Σάββατο, Αυγούστου 17, 2013

Share

& Comment

Ποιός κατάστρεψε τον μπαχξέ του κυρ Αντώνη; (Μια αληθινή ιστορία)
Τα τελευταία σχεδόν δέκα χρόνια, μένω στην συνοικία Χρυσοχοΐδη. Στην πραγματικότητα, βέβαια, τέτοια συνοικία δεν υπάρχει στο Βόλο, απλά εδώ και δεκάδες χρόνια, έτσι συνηθίζεται  να λέγεται η κάτω περιοχή της -κανονικής- συνοικίας του Αγίου Γεωργίου, που τελειώνει στον περιφερειακό και έχει σαν επάνω όριο την οδό Ιατρίδη (που είναι η συνέχεια της οδού Αγίας Παρασκευής -μετά την Ιωλκού.)
 
Η συνοικία μας λοιπόν, είναι ένας κλασσικός φτωχομαχαλάς, με μικρές απέριττες μονοκατοικίες (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων), με πολύ στενά δρομάκια, χωρίς σύστημα όμβριων υδάτων, ουσιαστικά χωρίς κανονική έξοδο στον περιφερειακό, και γενικά είναι εγκαταλελειμμένη στην τύχη της.

2 δρόμους πιο πάνω από τον περιφερειακό,  Παπανικολάου και Χόρτου γωνία, υπάρχει ένα μικρό κι απέριττο σπιτάκι, μια κάμαρη όλη κι όλη, γύρω στα 20 τμ., μέσα σ' ένα οικόπεδο το πολύ 50 τμ.. Ο καμπινές, είναι εξωτερικός, στη δεξιά και πίσω γωνιά της αυλής. Μπροστά και δεξιά απ' την κάμαρη, υπάρχει μια αυλίτσα και στα δεξιά του οικοπέδου, ένας μικρός μπαξές. Εδώ και 3 χρόνια, μετά το θάνατο της μάνας του, ζει σ' αυτό το σπιτάκι ο κυρ Αντώνης, ένας αδύνατος, ξερακιανός, 65ρης ασπρομάλλης, και λιγομίλητος κύριος, που όταν περνάω, ψάχνω να τον δω να τον χαιρετήσω και να πω μια κουβέντα μαζί του.


Φέτος την Άνοιξη ήταν ιδιαίτερα δραστήριος με τον μπαξέ του. Τον έβλεπα να φυτεύει ζαρζαβατικά, ντοματιές, φασολιές, αγγουριές, λάχανα κ.λπ. ή να περιποιείται τις ευωδιαστές τριανταφυλλιές του. 

Ποιός κατάστρεψε τον μπαχξέ του κυρ Αντώνη; (Μια αληθινή ιστορία)

Ο κυρ Αντώνης τ' απογεύματα, όταν δεν έχει πολύ ήλιο, συνήθως κάθεται στην αυλίτσα του μπροστά, σ' ένα καναπεδάκι που έχει μόνιμα εκεί, μ' ένα τραπεζάκι μπροστά και 2 καρέκλες στο πλάι -έχοντας πλάτη τον μπροστινό τοίχο της κάμαρης. Τις περισσότερες φορές κάθεται μόνος του, σπάνια με παρέα, καπνίζοντας και πίνοντας το ποτό του. Στον τοίχο δε, έχει κρεμασμένη μια φωτογραφία σε κορνίζα, που πίστευα πως θα' ταν η γυναίκα του. Όμως έκανα λάθος, δεν είναι παντρεμένος μου είπε, είναι η Πρωθιέρεια της αφή της Ολυμπιακής φλόγας... "Πολύ όμορφη γυναίκα", μου είπε -δεν ήξερε τ' όνομά της...!

Την Τρίτη το πρωί, αφού ψώνισαν στην λαϊκή της γειτονιάς τα χρειαζούμενα, οι γειτόνισσες, η κυρά Σοφία, η κυρά Κατίνα και η Μαργαρίτα (η πεθερά μου), γύριζαν πίσω με τα καροτσάκια γεμάτα. Φαίνονταν όμως -από τις χειρονομίες που κάνανε- στεναχωρημένες, και πλησιάζοντας, τις άκουσα να μιλάνε για το κακό που κάνανε στον κυρ Αντώνη:

Κάποιος πήγε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη και ψέκασε -απ' έξω απ' τον φράκτη-, με κάποιο δηλητήριο - χημικό και κατάστρεψε όλο τον μπαξέ του κυρ Αντώνη: οι ντοματιές, οι φασολιές, που ήτανε ίσα με μπόι ανθρώπου ψηλές, είχανε τώρα όλες ξαπλώσει ζαρωμένες και κιτρινισμένες καταγής. Ούτε τα ευωδιαστά τριαντάφυλλα δεν λυπήθηκε η κακία του ανθρώπου, τα περισσότερα μπουμπούκια είχαν ζαρωμένα γυρίσει ανάποδα... Δεν χώραγε ο νους του ανθρώπου να καταλάβουν, γιατί να του κάνουν, ένα τέτοιο κακό! Τι τους έφταιγε ο μπαξές; Τι τους έφταιγε ο κυρ Αντώνης;

Μόλις τ' άκουσα, τρελάθηκα. Δεν μπορούσα να πιστέψω, πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η κακία (και μωρία) των ανθρώπων, ιδιαίτερα σήμερα, με την τεράστια οικονομική κρίση που μαστίζει όλους μας. Αντί να δείξουν αλληλεγγύη, αγάπη και συμπόνια, σε έναν φτωχό, μοναχικό και γέροντα άνθρωπο, του έδωσαν... φαρμάκι να πιει (πραγματικό και ψυχολογικό). 


Μέχρι σήμερα, που γράφω τούτες τις αράδες, δεν μπορώ ακόμα να δώσω μια εξήγηση, μια κάποια δικαιολογία για τα κίνητρα του δράστη. Μόνο λύπηση νοιώθω για την κατάντια ορισμένων συνανθρώπων μας.

Μετά απ' αυτό το συμβάν, παρατήρησα, ο,τι ο κυρ Αντώνης, τα επόμενα βράδια δεν κοιμάται πλέον εδώ, έρχεται μόνο την ημέρα σπίτι του...


#Απόστολος Μωραϊτόπουλος#


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2014-15 Απόψεις επώνυμα™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.