Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Σιωπή σημαίνει φοροαποφυγή #Luxleaks – by To Skouliki Tom

Τρίτη, Νοεμβρίου 11, 2014

Share

& Comment

Εξαιρετικά ευχάριστα για τις εμπλεκόμενες εταιρείες στο σκάνδαλο Luxleaks κρίνονται τα νέα που έρχονται από την Ελλάδα, αφού οι ελληνικές εφημερίδες αρνούνται κατηγορηματικά να αναφερθούν στην είδηση, παρά το γεγονός ότι έχει γίνει γνωστή από την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου κι υπάρχουν ήδη περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια αποτελέσματα για τη λέξη “Luxleaks” στο Google.

Βέβαια, σε αυτό φταίει κι η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) που επέλεξε ΤΑ ΝΕΑ ως αποκλειστικό συνεργάτη για τις αποκαλύψεις, αφού, ως γνωστόν, η εν λόγω εφημερίδα έχει βαρέσει διάλυση εδώ και χρόνια και δεν έχει λεφτά να πληρώνει δημοσιογράφους – πόσω μάλλον ερευνητές δημοσιογράφους.

Πάντως, πρέπει να αναγνωρίσουμε στα ΝΕΑ ότι τελικά έκαναν στην ICIJ την τιμή να παρουσιάσουν το ρεπορτάζ στο πρωτοσέλιδο της Πέμπτης 6 Νοεμβρίου σε ένα μικροσκοπικό κουτάκι πάνω αριστερά, ενώ η εφημερίδα έδινε δώρο κι έναν μεγεθυντικό φακό, ώστε να μπορούν οι αναγνώστες να διαβάσουν την είδηση χωρίς να στραβωθούν.

Το παράδειγμα της αντικαθεστωτικής εφημερίδας ακολούθησαν τις επόμενες μέρες με σχετικά πρωτοσέλιδα η Εφημερίδα των Συντακτών, η Εστία, η Αυγή και το Βήμα, ενώ όλες οι υπόλοιπες εφημερίδες επιφυλάσσονται να αναφερθούν στο θέμα σε καμιά 10ριά χρόνια, ώστε να μην το αφήσουν να ξεχαστεί και να περάσει στα ψιλά.

Μάλιστα, η μοναδική εφημερίδα που κατονόμασε συγκεκριμένες εταιρείες ή πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο ήταν ΤΟ ΒΗΜΑ επιλέγοντας μόνο μία από τις εμπλεκόμενες εταιρείες – την Damma Holdings του Δασκαλόπουλου -, σύμφωνα με τον γνωστό κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας που λέει “απ’ το ολότελα καλός κι ο Δασκαλόπουλος”.

Ξεχωριστή αχτίδα φωτός αποτέλεσε η νέα εφημερίδα “Αγορά” του γνωστού επαναστάτη Νίκου Χατζηνικολάου που φιλοξένησε παντελώς άσχετη με το θέμα συνέντευξη της Κατερίνας Σαββαΐδου, πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης, αφού υπήρξε στέλεχος της PwC, εταιρείας που έστηνε τα σχήματα φοροαποφυγής για τις μεγαλύτερες ελληνικές πολυεθνικές. Εδώ ο κόσμος καίγεται και το μουνί της Σαββαΐδου χτενιζόταν στις σελίδες της Αγοράς.

Εν τω μεταξύ, τα μεγάλα αντικαθεστωτικά κανάλια της χώρας, με μέμο που έχουν αποστείλει στους δημοσιογράφους τους, τους έχουν απαγορέψει να αναφέρουν στα δελτία ειδήσεων τις λέξεις Coca Cola, Eurobank, Λάτσης, Wind, Δασκαλόπουλος και Mall Ακαδημίας Πλάτωνος, αφού δεν είναι σωστό να στοχοποιούμε πολυεθνικές που αποτελούσαν ανέκαθεν το εύκολο θύμα των εκάστοτε κυβερνήσεων της Ελλάδας.

Πρέπει κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα να ασχοληθούμε σοβαρά με τον φούρναρη που δεν κόβει απόδειξη για την τυρόπιτα, την περιπτερού που πουλάει σοκολάτες στη μαύρη αγορά και την κομμώτρια που κουρεύει κατ’ οίκον χωρίς να κουβαλάει μαζί της την ταμειακή μηχανή.

Αυτά μας καίνε, τα απλά, τα καθημερινά. Τί μας νοιάζει τώρα αν ο Λάτσης γλιτώνει εκατομμύρια ευρώ! Στην τσέπη μας θα έμπαιναν; Ναι, στην τσέπη μας θα έμπαιναν αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Ας ελπίσουμε ότι τις επόμενες μέρες όλο και περισσότερες μικρές, μικρομεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο αντιεξουσιαστικό σύστημα νόμιμης φοροαποφυγής που ευλόγησε ο αναρχικός Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όντας πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και θα μεταφέρουν την έδρα τους στο όμορφο Λουξεμβούργο για να μην καταβάλλουν ούτε ευρώ φόρο στο άσχημο ελληνικό κράτος.

Το μπλογκ μας στηρίζει τον αγώνα που δίνουν οι μεγάλες πολυεθνικές και τάσσεται στο πλευρό τους ενάντια στην άδικη κρατική φορολόγηση. Το παγκόσμιο κίνημα “Δεν πληρώνω” ήρθε για να μείνει.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΛΕΥΤΕΡIA Σ’ ΟΣΟΥΣ ΚΛΕΒΟΥΝΕ ΛΕΦΤΑ!

by To Skouliki Tom

(Ανήθικο δίδαγμα: Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στις αριστερές εφημερίδες που έχουν κάνει γαργάρα την είδηση και τραυλίζουν ακατάληπτες κουβέντες μιλώντας για “ελληνικό ενδιαφέρον” χωρίς να αναφέρονται σε συγκεκριμένα ονόματα εταιρειών. Δεν είναι να απορεί κανείς που έχουν πιάσει πάτο στα νούμερα κυκλοφορίας και τις διαβάζουν μόνο τα στελέχη των αριστερών κομμάτων.)

(Ανήθικο δίδαγμα no. 2: Ντροπή στην Guardian που, ενώ δέχεται διαφημίσεις από τις εμπλεκόμενες εταιρείς κι έχει προσωπική συμμετοχή στο σκάνδαλο, αφιερώνει μισό πρωτοσέλιδο κι εκτενή ρεπορτάζ στα Luxleaks. Έτσι τιμάτε τις συμφωνίες σας με τις πολυεθνικές, κύριοι της Guardian;)

(Για όσους δε γνωρίζουν για τί πράγμα μιλάμε παραθέτω το σχετικό άρθρο του Κώστα Εφήμερου: Μη ντρέπεστε…λέγονται Εurobank, Λάτσης και Wind)

(Μπράβο στο The Press Project που εδώ και μέρες αναδεικνύει το σκάνδαλο με συνεχείς αναφορές στο παρακάτω link: thepressproject.gr/luxleaks)

Το μπλογκ μας έχει την έδρα του στη λουξεμβουργική σελίδα facebook.com/TheThreeMooges



Δείτε επίσης:

Συστηματική φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων και τα ΜΜΕ μόκο! Μη ντρέπεστε... λέγονται Eurobank, Λάτσης και Wind

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2014-15 Απόψεις επώνυμα™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.